Medlemsbrev sommar 2020

KÄRA MEDLEMMAR

 

Den 27 april 2020 var det dags för årsstämman för Sustainable Småland.
En årsstämma som inte var sig lik, då vi fick träffas i cybervärlden. En mötesform som är frekvent återkommande i dessa tider.
Men det var en stor uppslutning, och det var en fröjd för ögat att möta er alla vid era köksbord, vid havsbrynet eller på ett ödelagt kontor. Allt enligt de restriktioner vi har fått från folkhälsomyndigheten, att fysiskt distansera oss. Stolt över vårt agerande!

 

Jag vill med det här nyhetsbrevet presentera den nuvarande styrelsen, vad vi har gjort för aktiviteter inom föreningen under våren 2020 och hur vi tänker framåt.

 

 

DET HÄR ÄR VI!

                                         

Som nybliven ordförande hittar ni mig, Olivia Thim.
Jag kommer från och med 1 september att jobba som affärs- och näringslivsutvecklare på Växjö kommun.
Fram till dags datum jobbar jag på HSB Sydost som driftledare för våra tekniska konsulter, samt är HSB:s hållbarhetsansvarige.
HSB är en av Sveriges största bostadskooperationer, där vi bygger, förvaltar
och hyr ut bostäder till våra medlemmar.

Vid sidan om mig hittar ni följande personer i styrelsen:

Torbjörn Carlsson, projektkommunikatör på Företagsfabriken: Ett företag där man vill ta din affärsidé och din drivkraft och hjälpa dig att skapa och utveckla ett tillväxtbolag.

Kristina Tejler, tillförordnad miljö- och säkerhetschef på Volvo Construction Equipment: Ett multinationellt företag, där verksamheten i Braås blev först i världen att uppnå koldioxidneutral produktion.

Julia Ahlrot, chef för strategi och omvärldsrelationer på Växjö Energi. Ett energibolag som nu har 100% fossilfri verksamhet.

Eva Gustafsson, hållbarhetssamordnare på Södra Skogsägarna: Här är framtiden gjord av träd. Växande träd binder koldioxid, och skogens produkter är en viktig del av klimatlösningen.

Charlotte Gustafsson -Brynielsson, hållbarhetschef på Växjö kommun: En kommun där man under lång tid tillbaka har profilerat sig som en miljö- och klimatkommun, och genom hållbara Växjö 2030 breddar sitt arbete till hela agenda 2030.

Hanna Svahnström, miljöstrateg på Ljungby kommun: En ekokommun, där utgångspunkten är ett ekosystem i balans, som fungerar som bas för en hållbar ekonomisk och social utveckling.

                                                                                                                                             

Ove Jonsson(Suppleant), försäljningsdirektör på Ipoint. Ett företag som utvecklar programvaror för insamling, analys och rapportering av data för lagefterlevnad, miljöpåverkan (LCA), sociala och ekonomiska effekter av produkter, processer samt leverantörskedjor.

Jörgen Forss (Suppleant), är universitetslektor och prefekt på institutionen för byggd miljö och energiteknik på Linné universitetet. Ett universitet där allt är möjligt. Ett modernt, internationellt universitet mitt i Smålands djupa skogar.

 

VAD HAR HÄNT UNDER VÅREN I SUSTAINABLE SMÅLAND?

Den 4 feb anordnade Sustainable Småland och Klimatdialog Växjö ett tematiskt frukostmöte på Växjö Energi om den energismarta fastigheten. Efter en rejäl vegetarisk macka fick deltagarna inspiration av Växjöbostäder, Wexnet och EU-projektet Diaccess kring hur vi med hjälp av digitalisering kan påskynda klimatomställningen och hållbar utveckling. Både uppslutningen och stämningen var god vid mingel och rundabordssamtal.

Precis innan Covid-19 svepte in som en otäck barkborre över Sverige, hann vi genomföra femte årets upplaga av framtidsdagen.

Det tema vi hade valt i år var energi för företag och samhälle, som resulterade i rekordmånga deltagare. Som vanligt blev det en intensiv och energisprudlande förmiddag i Växjös konserthus, där bland annat entreprenören Rebecka Karlsson fick höga betyg i utvärderingen med sin presentation. En presentation där hon lyckades koppla teknikutvecklingen med klimatomställning och dess affärsmöjligheter på ett spännande och tankeväckande sätt.

Vår framtidsdag som vi har tillsammans med flera av Sustainable Smålands medlemmar, har varit ett framgångskoncept, och vi har en förhoppning om att vi kan få fortsätta med detta även 2021.
Kanske att Covid -19 sätter käppar i hjulen för oss, men hoppet håller vi i liv.

 

FÖRENINGENS PLANER FRAMÖVER

Tyvärr måste vi meddela att vår midsommarlunch blir inställd.

MEN! Vi har flera spännande tematiska möten framför oss, dock med förbehållen att folkhälsomyndighetens restriktioner kan bli hårdare, och då ska vi självklart följa dom.

 

25 augusti planerar vi för ett tematiskt möte med inriktning mot den biologiska mångfalden. Rekreation, närmiljö, stadsmiljö m.m.

Självklart utomhus, och med möjlighet till en smittfri fikapaus. Mer info kommer inom kort.

 

I september hoppas vi kunna göra ett studiebesök hos en av våra medlemmar. Ett intressant och tänkvärt besök till Stena Recycling i Halmstad.
Självklart anpassar vi våra aktiviteter efter Coronaläget.

I oktober kommer det bli ett utbildningstillfälle och nätverksmöjlighet om vårt leverantörsansvar

I november så ska vi lära oss mer om hållbar konsumtion – Vad spelar roll? Hur kan man ändra ett inpräntat beteende? Vad ger de stora avtrycken? (både för företag och privatperson)

I december så hoppas vi att den efterlängtade midsommarlunchen får gå av stapel.
(Som Johan Glans skulle säga, en helt annan typ av must)

 

Med dessa ord vill jag tacka för ert förtroende som ny ordförande, och jag hoppas att vi kommer se mer av varandra framöver!

Utnyttja nätverket, träffa varandra fysiskt eller digitalt och dra lärdom av varandras erfarenhet.
Vi sitter alla med mycket kompetens, där vi skulle kunna dela med oss och bli ännu starkare tillsammans.

  

Ordförande Olivia Thim

Show more